Reikiről és energiagyógyászatról a tudomány türkében

Sokan ma is hiszik is, nem is a reikivel és egyéb, nem látható energiákkal dolgozó módszereket. Az Akasha, a meditáció, az isteninek is nevezett energiák sokakban a babonásság, vagy a humbugolás érzetét keltik. Lehet-e, van-e a reikinek és egyéb módszereknek akár tudományos magyarázata is? Ennek próbálunk utánajárni ebben a cikkben.

Világunkban minden rezgés és energia.
Nicola Tesla


Az iskolában is megtanultuk már, hogy az egész világ, minden anyag, bármi ami megfogható és szilárd, parányi építőelemekből, úgynevezett atomokból épül fel. Azok pedig még parányibb részecskékből, protonokból, neutronokból és elektronokból állnak. Ma is emlékszem a középiskolai filozófia tankönyvünk bevezetőjének címére: A ceruza - elektronok őrült tánca? Mégis mi valódi, és mi nevezhető fizikainak, ha minden, bármily szilárdnak véljük is, pusztán aprócska, megfoghatatlan kis izék elképzelhetetlenül gyors mozgásából tevődik össze? Arról nem is beszélve, ha valaki érdeklődő, és nézi az ismeretterjesztő csatornákat, vagy ilyen jellegű írásokat olvas az interneten, akkor még a fentieknél is ijesztőbben hangzó kvantumok és bozonok lepik el az érzékelési horizontját! Rettenetes! Mihez kezdjünk ezekkel az információkkal?
E=mc2 - mindenki ismeri ezt a képletet, és álmunkból felébresztve is fújjuk Einstein nevét, meg azt, hogy minden relatív. De mit is jelent ez pontosan? Az egyenlet feloldása a következő: az energia egyenlő a tömeg szorozva a fénysebesség négyzetével. Azaz, minden matéria energia, és az energia alakítható át matériává. Azt, hogy ez egészen pontosan hogyan is történik, még nem sikerült legapróbb részleteiben feltárnia a tudósoknak, vagy legalábbis a köztudatba még annyira sem szivárgott le ez a tudás, mint a fentebb említettek. Tesla szerint, ha hasznosítani tudnánk azt az energiát, ami a szobában körbevesz bennünket, egy várost is kivilágíthatnánk vele. Azonban képtelenek vagyunk ezt az energiát egyenlőre mérnöki célokra alkalmazni (nem mennék bele az eltűnt találmányok és eltüntetett feltalálók problematikájába, igyekszem szigorúan az energia tannál maradni).
2011-ben Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt, és Adam Reiss megosztva fizikai Nobel-díjat kapott a Világegyetem gyorsuló tágulását igazoló elméletükért. Megfigyelésük szerint az Univerzum 74%-át sötét energia, további 22%-ot pedig sötét anyag teszi ki. Ami azt jelenti, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint mindössze a világ 4%-a megismerhető. Ha belátjuk, hogy a fizikai világ, minden, amit látunk és tapintunk magunk körül, beleértve az olyan láthatatlan erőket is, mint az elektromosság vagy a mágnesesség, mindössze 4%-a a teljes valóságnak, akkor ideje megállnunk egy pillanatra, és fontolóra vennünk, hogy lehet itt még valami, amiről nem tudunk mindent. Nem csak, hogy mi nem, de az akadémiai tudomány sem.
Beláthatjuk tehát, hogy a fizikai materializmuson és a newtoni fizikán alapuló világnézet igencsak elmaradott néhány száz évvel a tudomány mai állásához képest (a kvantumelméletek a huszadik század elején jelentek meg). De ez persze nem az egyszeri ember hibája, hiszen nem tehetünk róla, hogy milyen elavult ismereteket tanítanak még ma is a legtöbb iskolában. Az azonban már a mi felelősségünk, hogy megmaradunk-e egy középiskolás szinten, vagy nyitottá válunk a világra, és érdeklődésünket bővítve nem elítélünk dolgokat (középiskolai ismereteink alapján), hanem megpróbálunk mögéjük nézni, megengedve teret adni az értelmes, tudományos és logikai magyarázatoknak.
Összegezve tehát mondhatjuk, hogy tudományosan is igazolt tény, hogy a világban minden energiából épül fel. A Reiki és egyéb módszerek hatásmechanizmusának tudományos igazolása még várat magára, de ne dobjuk kukába az egészet csupán azért, mert akadémikus vizsgálatokkal még nem támasztották alá (vagy nem tudunk róla). Néhány száz évvel ezelőtt még az is tudományosan igazolt tény volt, hogy a világmindenség középpontjában a Föld bolygó áll, a Nap és minden más kering körülötte. Ma már nevetünk ezen, de ne becsüljük le elődeinket. A maguk idejében, a maguk módszereivel ennyit tudtak a világról megállapítani. Minden bizonnyal néhány száz év múlva a mai tudományos megállapítások is nevetség tárgyai lesznek. Ezért is érdemes nyitottan hozzáállni minden kérdéshez.
Mint említettem, a Reikivel kapcsolatos tudományos kísérletről nem tudok, de azt el tudom mondani, hogy az én ismereteim szerint hogyan működik a dolog. Mivel a világban minden energia, az energiának pedig mozgásban kell lennie, ezért a folyamatos áramlás a legfontosabb. Amikor az emberi test energetikájában elakadások (blokkok) képződnek, akkor alakulnak ki az esetleges fizikai tünetek.
Azt, hogy a gondolatok és az érzelmek is energiát képviselnek, a tudomány már képes megmérni. A szavak erejéről nem is beszélve, hiszen mi a szó? Fizikai energiává vált gondolati energia. Gondolok valamire, és kimondom; azaz a tüdőmből kipréselt levegővel megrezgetem a hangszálaimat, a hangképző szerveimet használva egy bizonyos hanghullámmá kódolom azt. A hang megrezgeti a levegőt, az pedig a hallgatóságom dobhártyáját, az agyuk pedig dekódolja az üzenetet. Az agyamban a gondolataim talán nem fizikai jelenségnek tűnnek, de a kimondott beszédem mindenképp az (ezért is fontos a szavak teremtő ereje, erről részletesebben majd egy másik írásban értekezem).
Ezek a gondolati és érzelmi energiák bizonyos minőségeket hordoznak magukban. Lehetnek pozitív, építő jellegűek, vagy lehetnek leépítő, ártó szándékúak is. És itt el is jutottunk az egyik kulcsmomentumhoz: a szándék energiához. A szándék tulajdonképpen az a teremtő energia, amely létrehozza a fizikai világban a dolgokat. Ugye, ha a mérnök épít valamit, az először a fejében létezik, mint egy ötlet vagy gondolat. Utána papírra veti, tervet készít belőle, hogy hogyan lehetne megvalósítani. Mindehhez azonban szándék is szükségeltetik, hiszen anélkül a tervrajzból soha nem lesz épület (és persze pénz, posztó, paripa, de azokat is a szándék teremti meg és hozza magával).
Tehát akkor mindezek fényében hogyan is zajlanak a Reiki kezelések? A kezelő személy kinyilvánítja azon szándékát, hogy a kezelt személynek (vagy állatnak, növénynek) kíván segíteni. Megengedi, hogy a rajta keresztüláramló (csatornázott) energia a kezelt személy energetikájával interakcióba lépjen. Nagyon fontos kiemelnem, hogy a Reikivel nem mi gyógyítunk. A gyógyulás a kezelt személy és teremtőjének a dolga. A Reikivel kezelő ember mindössze egy lehetőséget teremt, egy plusz energiát, egy segítséget nyújt a saját harmónia helyreállításához. Az energia hatására a kezelt személy folyamata üzemanyagot kap, így feltehetően gyorsabban, és remélhetőleg (szándékunk szerint) a lehető legzökkenőmentesebben fog lezajlani.
Kitételek:
A Reiki kezelő tehát nem gyógyító! Nem helyes, ha ekként gondol magára (ego), ráadásul az energia kezeléseknek a lényege épp az lenne, hogy megengedem, hogy történjen, és nem az, hogy én akarom irányítani.
Mivel nem tudhatom, a kliens folyamata milyen irányban zajlik (ezt csakis "Isten" tudhatja - és hogy mit takar ez a fogalom számomra, arra megint csak egy újabb cikket ígérhetek). Nem lehet erőszakkal megmenteni sem valakit. Aki úgymond istent játszik, mások folyamataiba belepiszkál, annak rövid úton benyújtja a számlát az Univerzum.
Szintén emiatt a pakliban az is benne van, hogy odaadásunk ellenére a kezelt személy nem gyógyul meg. Nagyon fontos azonban, hogy ez sem a mi kudarcunk, amint a gyógyulása sem a mi sikerünk, hanem kizárólag az energiának köszönhetően valósul meg. És bár az egónk miatt, ami szereti az életet, és minden formájában igyekszik az elmúlást elutasítani, nehéz lehet belátni, de sokszor azzal segíthetünk valakinek a legtöbbet, ha a fináléban enyhítjük a szenvedéseit.

Mindezt összefoglalva: a Reiki egy módszer az Univerzum energiájának csatornázására. Nem varázslat, nem humbug, a legtermészetesebb dolog a világon. Semmi csodálatosabb nincs benne, mint amennyire csodálatos az, hogy itt vagyok én most, egy zsáknyi víz meg nitrogén, és egy csomó minden más űrszemét, és ehhez képest most egy számítógép előtt ülök, és látszólag egész értelmes sorokat írok neked.

Ha érdekel még ez az energia téma, kövesd a blogomat és a facebook oldalamat, mert rendszeresen osztok meg efféle tartalmat. Illetve a figyelmedbe ajánlok néhány műsort, amelyekben az akadémikus sallangot nélkülözve, mégis tudományosan beszélnek a fent felsorolt témákról.
Lukács Béla elméleti fizikus és Friderikusz Sándor beszélgetései (youtube-on fellelhető)
A féreglyukon át - Morgan Freemannel (tévéműsor, angolul a youtube-on is megtalálható)
Világokon át (magyar tévéműsor sorozat, sajnos nagyon rossz képminőséggel, de azért fellelhető az interneten)


Bejelentkezés, időpont foglalás egyéni konzultációra: shinbei78@gmail.com

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, másnak is hasznára válhat, kérlek, hogy oszd meg a bejegyzés alatt található gombok segítségével. Köszönöm!