Az Űr

Az Akasháról, azaz az Űr elemről, az Öt gyűrű könyvéből:



Ni Ten Ichi iskolám Stratégiájának az Útja ki van tárva az "Űr" könyvében. Az "Űr" mindaz, ami nem létezik és érthetetlen. Ez az én meghatározásom. Természetes, hogy az űr a nem lét (nem létező). Ismerve a létezőt, kezded érteni azt is, ami nem létezik, más szóval az űrt (ürességet).

A világon az emberek tévesen látják a dolgokat, és azt hiszik, hogy az, amit megérthetnek, az az űr. De a valóságban ez nem űr, hanem tévedés.

...

Amíg nem ismered az igazi Utat, a buddhizmusban vagy a mindennapi életben, azt fogod hinni, hogy helyes nézeteid vannak a világról. De ha előítélet nélkül nézel a dolgokra a világon uralkodó elvek szempontja szerint, rájössz, hogy a különböző emberek elfogultságai miatt vannak különböző nézetek, amelyek letérítik őket a helyes Útról. Jegyezd meg jól, a helyes belső beállítottság a lényeg, az igazi szellem pedig az Út.

Helyesen és nyitottan valósítsd meg a Stratégiát. Akkor tágabb értelemben fogod megítélni a dolgokat, az Ürességet teszed meg utadnak, és űrnek fogod fel az Utat.

A szellem ürességében nincs se jó, se rossz. A bölcsesség létezik. Az Út létezik. Kezdettől fogva a szellem üresség.
(Sinmen Muszasi)