Társkereső purgatórium

A nők jól akarnak kinézni, mert tetszeni akarnak a férfiaknak. Ez még akkor is igaz, ha amúgy nem néznek ki jól, mert ez alapján ítélik meg magukat és nőtársaikat. De mit jelent egyáltalán jól kinézni, és miért ennyire fontos ez nekünk, nőknek? Vajon tényleg ez jelenti a boldogság kulcsát, a megoldást a gondjainkra?

fotó: wallpaperswide
Kétségtelen, hogy számos előnnyel tud járni az, ha az ember nőként "jól néz ki". Először is a fogalmat tisztázzuk. Jelen esetben, ebben a cikkben ez alatt azt fogjuk érteni, ha valaki a társadalmi szépségideálnak megfelel, vagy efelé törekszik. Tudom-tudom, hogy mindenki jól néz ki, meg úgy tökéletes, ahogy van, éppen írok is egy könyvet a testelfogadásról, de ez a cikk most arról fog szólni, hogy miért akarunk elvárásoknak - a társadalom, vagy a férfiak valós vagy vélt elvárásainak - megfelelni.

Rengeteg nőnek nincs önbizalma, ez javarészt gyerekkori elutasításban gyökeredzik. Bármennyire is fáj, az elkövetők leggyakrabban a szüleink. Ki más, ugyebár? Abban az életkorban, amikor ezek a programok beégetésre kerülnek, még nem igen találkozunk másokkal. A többiek mind csak azt ismétlik, amit egyszer már megkaptunk otthon. Most arra sem fogok kitérni, hogy mik ezeknek a megtapasztalásoknak a karmikus és energetikai okai. Nem kell a szüleinket hibáztatni ahhoz, hogy az eredményben játszott szerepüket felismerhessük.
Tehát, anyu nem szeretett, apunak nem voltál elég jó, és máris ott tartasz, hogy elégedetlenkedsz a külsőddel, elégedetlen vagy magaddal. Túl kövér vagy, túl sovány, vagy a csontjaid lógnak ki, vagy a melled lóg le, vagy az orrod túl nagy, vagy a szád túl keskeny. Egy biztos, valami baj van veled, amitől nem tartod magad elfogadhatónak, vagy pedig (éppen ezért) túlkompenzálsz valamely más területen.

Miért akarunk mindenkinek tetszeni? Miért tartja sok nő fokmérőnek azt, hogy hány palinak tetszik? Az ok szintén ebben a gyermekkori szeretetmegvonásban keresendő. Azért akarsz eleve valakinek tetszeni, mert arra már idejében megtanítottak, hogy önmagadnak ne tetssz. A mennyiségi kényszer pedig talán abból ered, hogy a világunkban jelenleg maszkulin értékek uralkodnak. Mennyiség, győzelem, csak az ér valamit, aki első lesz, aki kitűnő, és a többi. Remélhetőleg ez az értékrend változóban van, legalábbis mi gőzerővel dolgozunk rajta, hogy az elfogadás és az együttérzés uralma visszatérjen. Addig is dolgozhatsz te is saját magadon, hogy annak ellenére, hogy mit sugallnak a tévében a hirdetések, te mégis tiszteld és elfogadd magadat. Figyelem! Az önelfogadás nem jelenti azt, hogy nem akarsz változni vagy fejlődni! Hiszen az ember célja mindig az, hogy legjobb önmagát valósítsa meg. De nem mindegy, hogy ez harc és küzdelem önmagad ellen, ami haragból fakad, vagy tanulás és együttműködés, ami szeretetből és elfogadásból táplálkozik.
Röviden szólva tehát, az önbizalomhiány az, ami miatt egy nő szeretne sok férfinak tetszeni (lehetőleg mindegyiknek). Ilyeténképpen látható, hogy minél jobban néz ki egy nő, annál kevesebb az önbizalma. Beszéltem olyan szilikonos Barbie babákkal, tényleg úgy néztek ki, mintha valaki festette volna a külsejüket (így is volt, és az a valaki a plasztikai sebész volt), akik egyáltalán nem voltak elégedettek önmagukkal, egy szikrányit sem. És nyilván mindannyian ismerünk olyanokat, akik semennyire nem felelnek meg ennek a divatideálnak, mégis teljesnek és boldognak érzik magukat. Ezen felül minél inkább dicsekszik vagy panaszkodik valaki amiatt, hogy mennyi pasinak jön be (már megint rámdudáltak, rámfütyültek, a jóskapista is a dekoltázsomba nézett, és a többi), annál inkább törött belül, annál inkább hiányzik az önértékelése. Akár panasz, akár örömhír formájában adja elő, ennek a beszámolónak is a reklám a lényege: ha te még nem tudnád, hogy én mennyire jól nézek ki, elmondom, hogy tegnap is öt pasas füttyölt rám az utcán. Jól nézek ki? Ugye, hogy jól nézek ki! Könyörgöm, adj megerősítést, hogy jól nézek ki, és ezáltal elfogadható, szerethető vagyok, mert aki szép, csak azt lehet szeretni is!

Van egy közhely: ahhoz, hogy megtaláld a nagy Ő-t, először meg kell találnod a nagy ÉN-t. Sajnos az a baj ezzel, mint a legtöbb közhellyel, hogy igaz is. Nem kell minden férfinak tetszened. Elég, ha annak az egynek tetszel, aki testileg, lelkileg, érzelmileg, minden értelemben hozzád passzol. Elég egy, ha az az igazi. Elég egy, ha az tényleg jó.

Tartok tőle, hogy a jól kinézéssel is ugyanaz a helyzet, mint a tehetséggel: ha túl sok van belőle, az ember egy kényszerpályára kerül. Hiába akar valaki autószerelő lenni, ha egyszer olyan különleges képessége van a trombitálásban, hogy esélye sincs másra, mint zenésznek lenni. Nem teheti meg, hogy önmaga legyen, és békében bütykölgessen. Ugyanezt tapasztalható a "jól kinéző" hölgyek esetében is. Egy szép fiatal lány mindenkinek kell(ene), de tényleg... minden hülyének, lumpnak, megfáradt, kiöregedő elvált fazonnak, és még sorolhatnánk. Mindenkinek. A jól kinéző nő pedig, akinek kell a megerősítés az önbizalomhiánya miatt, az tobzódik ezekben a "lánykérésekben". De amíg önmagát nem találja meg, nem találja meg az Igazit sem. Sok férfit találhat, akik a kegyeit keresik, de olyat, aki igazán hozzá illik, nem.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy lányok, holnaptól ne járjunk fodrászhoz meg műkörmöshöz, és akibe már került szilikon, holnap szedesse ki. Nem-nem, ezt semmiképp. Tedd azt, ami jól esik. Amitől TE jól érzed magad a bőrödben. Lehet, hogy az pont másfél kiló szilikon lesz a melledben. De ne tedd ezt másvalaki kedvéért, ne tedd ezt azért, hogy megfelelj. Tedd azért, mert jól érzed magad tőle. Végső soron ez lesz majd a lényeg. Nem lehet úgy jó párkapcsolatot csinálni, építeni, ha közben nem érezzük jól magunkat. Mert akkor a párunk is ilyen lesz, és két savanyú embernek vajon mennyire lesz savanyú a kapcsolata? Még akkor is, ha cukormázzal leöntik...

Keresd magad, a belső értékedet, az igaz valódat, azt az iránytűt, ami a szívedben van. Ha sikerül a középpontodba visszakerülnöd, akkor a társadat is meg fogod találni. Ha úgy érzed, hogy ebben szeretnéd a segítségemet igénybevenni, ne habozz felkeresni!

További jó önmunkát és boldogságos magadra találást kívánok!
Szeretettel: Helga


Ha tetszett a cikk, és úgy érzed, másoknak is hasznára lehet, kérlek, oszd meg a bejegyzés alatt található gombok valamelyikével. Köszönöm!