Megváltozni a megváltoztathatatlant

Vicces, de igaz kiírás terjeng a közösségi média oldalakon: a női magazinok tartalmának egyik fele arról szól, hogy fogadd el magad teljesen és úgy, ahogy vagy. A másik fele pedig arról, hogy hogyan adj le X kilót pár nap alatt. Hogyan fér meg egymás mellett az önelfogadás, és a változtatásra való törekvések?

kép: freepik
A spirituális tanítás értelmében a kettő valójában szorosan összefügg. Ugyanis nem változtathatod meg azt, amit nem fogadtál el, amit nem éltél meg teljes mélységében, és amibe nem tudsz beletörődni, hogy ez így marad véglegesen, örökre.

Az életünk egy tapasztalási út, melynek során sokféle, színes élménnyel találkozhatunk. Ezek egy részét pozitívnak, egy másik részét negatívnak éljük meg. Ugyanez érvényes a tulajdonságainkra, vagy mások tulajdonságaira is: mindenről azonnal ítéletet alkotunk. Ez jó, az rossz, ez fekete, amaz fehér, ez elfogadható, a másikat el kell utasítani. Ez nem hibás viselkedés, nem kell küzdeni ellene vagy eltörölni. Egyszerűen csak meg kell érteni, hogy ez nem a nagybetűs Valóság, nem a Lélek Birodalma, hanem a Poláris Világ, az Ego játszótere, ahol mindennek két arca van. Amikor belátjuk ezt, azaz az ítéleteink illuzórikus voltát, akkor felszabadulunk a kényszerük alól. Ami azt jelenti, hogy továbbra is úgy érzed, hogy valami jó, valami rossz, valamit szeretnél, valamit pedig nem, de egyúttal folyamatosan tisztában vagy vele, hogy mindez csupán illúzió, egy álomkép, amelynek nem kell kötelezően uralkodnia feletted.

A változás kezdete tehát a változás kényszerének elengedése. Egyébként is, az élet maga a változás. Semmi nincsen a világon, ami nem fog megváltozni egyszer valamilyen irányba. A változás törvényszerűen bekövetkezik akkor is, ha próbálsz ellenállni neki. 

Amikor elfogadtad magad, akkor tudod a képességeidet teljes mértékben felhasználni. Minden képesség ugyanis, amit a születésedkor kaptál, arra van, hogy a javadat szolgálja. Azok az emberek, akik kiskorodban megtanítanak magadat utálni, mert ilyen, meg olyan, meg amolyan vagy, voltaképpen segítők, akiknek a tanítása által képes lehetsz megélni és felfogni, hogy mennyire értékesek és becsesek ezek a tulajdonságaid, ha megfelelően használod fel őket.

Mondok példákat. A türelmetlenség egy olyan alap faktor, amivel nagyon sokan küzdenek. Egyrészről a világ elvárja a teljesítést, siess-siess, minden gyorsan kell, érj oda időben, férjen bele a napodba minden, és a többi. Ugyanakkor megköveznek, ha a türelmetlenség kifele is látszik, mondjuk másokat presszionálsz, hogy ők is siessenek veled. Ha pedig nem mutatod kifelé, akkor belülről emészt fel, és idővel valamilyen csúnya betegség formájában tör a felszínre. Mi a megoldás?
Fel kell ismerni, hogy a türelmetlenség is jó valamire. Vizsgáld végig az életed, hogy mit adott neked a türelmetlenség, miben volt segítségedre! És még miben lehetne, ha hagynád érvényesülni?
Nem a türelmetlenség maga ugyanis a lényeg. A lényeg az, hogy hogyan éled meg/ki. Ha kiéled, mondjuk ordibálsz a gyerekkel, mert lassan húzza a cipőjét, vagy a pároddal, mert nem készül el időben, az "rossz". Rossz, mert rossz lesz neked, káoszt okoz az életedben, és rosszul fogod magadat érezni.
Azonban, ha a türelmetlenséged inspirál, mondjuk egyre többet és többet akarsz tanulni, egyre jobban és jobban akarsz fejlődni, ha a türelmetlenséged nem engedi, hogy egy-egy problémás élethelyzetbe belesüppedj, és éveken keresztül köpüld ugyanazt a salakot, hanem arra ösztönöz, hogy megoldásokat keress, akkor máris a saját türelmetlenséged lesz a legjobb barátod!

Ez csak egyetlen példa, de bármilyen más külső vagy belső tulajdonságra vonatkoztatható a módszer. Mindennek megvan ugyanis a maga haszna az életedben. Lehet, hogy ez a haszon csak látszólagos, mert éppen egy védelem illúzióját tartja fenn, amely megakadályozza a fejlődésedet, de akkor is haszon. Akkor is érdemes megismerni és együttműködni vele. Legyőzni amúgy sem lehet.
Amikor pedig ez a felismerés (voltaképpen az oldás) megtörténik, akkor az energetikai szorítás enged, idővel pedig úgy fog tűnni, hogy a probléma megszűnt. Azért mondom úgy, hogy "úgy fog tűnni", mert valójában nem szűnik meg. Valójában nem is volt probléma. A hozzáállás változik.
Ahogy a szintén népszerű, sokak által terjesztett Jack Sparrow idézet tartja: A probléma nem a probléma. A probléma a hozzáállásod a problémához. És ez is, mint minden népszerű közhely, igaz :)

Ez tehát az energetikai oldala és metódusa a változásnak. A fizikai szint talán még ennél is könnyebb: minden szokást felül lehet írni, és új szokást kialakítani helyette. Teljesen új szokást bevezetni 21 nap alatt tudsz. Egy régit kicserélni és újjal helyettesíteni 49 nap (hét hét) alatt lehet. Készíts egy táblázatot magadnak, vagy szerezz be egy naptárat külön erre a célra, és ikszelgesd be rajta a napokat, amelyeken az új szokáshoz tartozó cselekményt megtetted. Például, ha be akarod vezetni, hogy tornázol minden reggel, amely napokon tornáztál, tegyél oda egy x-et. Ha egy kimarad, ne ess kétségbe, folytasd a 21 nap végéig. Ha pedig egy régi, rossz szokást akarsz lecserélni, akkor ugyanezt folytasd 49 napig.
Függőségek, lelki töltetű beragadások esetén ez nem biztos, hogy ilyen egyszerűen fog menni, ahhoz már lehet, hogy segítség kell. De a módszer alapja és lényege ugyanez akkor is, ha például a dohányzásról, a nassolásról vagy túlevésről, vagy bármilyen más, szokás szintjén jelentkező magatartásról szeretnél lemondani.
Ne feledd: változni nem nehéz, ha el tudod hinni, hogy könnyű lehet!

Kívánom neked, hogy érezd jól magad a bőrödben!
Szeretettel: Helga



A programokról és egyéni kezelésekről bővebb információt találsz a weboldalamon, érdeklődni, időpontot egyeztetni pedig emailben tudsz: shinbei78[kukac]gmail[pont]com



Ha tetszett a cikk, és úgy érzed, másoknak is hasznára lehet, kérlek, oszd meg a bejegyzés alatt található gombok valamelyikével. Köszönöm!