10+1 lecke Albert Einsteintől

Albert Einstein a modern fizika atyja, és egyúttal a tudás, a tudomány megtestesítője. Neve fogalommá vált, most is így mondjuk, ha valaki értelmi képességeire akarunk utalni: "nem egy Einstein". Az okosság, eszesség szinonimájává vált tudós méltán volt népszerű a saját korában, és ma sem kevésbé az. Talán a játékossága, az, hogy az addig a tudományossággal egyenértékű karót nyelt stílusba belevitte a mókát és az életörömet, okozza ezt a máig tartó népszerűséget. Hogy az alábbi mondatok valóban tőle származnak-e, nem tudom, mindenesetre talán érdemes megszívlelni, vagy legalább megfontolni ezeket, ha szeretnél elérni valamit, ha szeretnéd megvalósítani az álmaidat.

"Nem oldhatunk meg egy problémát azzal a gondolkodással,
amellyel létrehoztuk." kép: wallpaperswide
1. Kövesd a kíváncsiságodat, érdeklődésedet!
" Nincs semmilyen különleges tehetségem. Egyszerűen csak szenvedélyesen kíváncsi vagyok."
Ha valami érdekel, beleásod magad a témába. Ha beleásod magad a témába, folyton ezzel foglalkozol, folyton ezen jár az eszed, egyre többet és többet tanulsz róla, egyre inkább profi leszel. Aki tehát érdeklődő, elkerülhetetlenül mestere lesz az érdeklődése tárgyának.

2. A kitartás kulcsfontosságú.
"Nem arról van szó, hogy olyan okos lennék, csak sokkal tovább maradok a problémákon."
Szokták mondani, hogy a sikeres meg a nem sikeres ember között annyi a különbség, hogy a nem sikeres előbb feladta. Nincsen olyan probléma a világon, amire ne teremtettek volna egyidejűleg megoldást is. A feladat mindössze annyi, hogy ezt a megoldást meg kell találni. Ha a szívbéli elszántságod hajt, előbb-utóbb feltárul előtted a megfelelő ajtó.

3. Koncentrálj a jelenre!
"Minden férfi, aki biztonságosan tud vezetni, miközben egy csinos lánnyal csókolózik, nyilvánvalóan nem szentel kellő figyelmet a csókra."
Ahol a fókusz, ott az energia. Mivel hatni csak a jelenben tudunk, érdemes az energiáinkat oda fókuszálni, amivel éppen foglalkozunk. Egyrészt ez vezet csak eredményre, másrészt pedig ez segít hozzá a megélés teljességéhez.

4. A képzelőerő végtelen hatalommal bír.
"A képzelőerő minden. A képzelőerő betekintést nyújt az élet elkövetkezendő történéseibe. A képzelőerő sokkal fontosabb, mint a tárgyi tudás."
A világon minden, de minden, mielőtt megvalósult volna, először csak képzeletben létezett. Az a híd, amin nap mint nap átkelsz, valamikor nem volt ott. Először egy ember fejében létezett, aki úgy gondolta, jó lenne a folyónak azon a bizonyos pontján száraz lábbal átkelni. Azután egy mérnök fejében létezett, aki elképzelte, hogy hogyan lehetne megvalósítani. Majd pediglen ez a mérnök lerajzolta, a rajzot utasításokkal látta el. Végül a munkafolyamat eredményeként a híd megvalósult, és te nap mint nap átkelhetsz rajta! Ne becsüld le a képzelet erejét!

5. Bátran kövess el hibákat is!
"Az a személy, aki még soha nem hibázott, nyilvánvalóan soha nem próbált ki semmi újat."
Ha mindig olyat csinálunk, amit már tudunk, akkor soha nem tanulunk semmi újat. Aki nem teszi ki magát időnként kihívásoknak, azt talán túlságosan gyáva a fejlődéshez. Ne szégyelld, ha hibázol, hanem próbálj meg tanulni belőle!

6. Éld meg a pillanatot!
"Sohasem gondolok a jövőre. Elég hamar be fog következni anélkül is."
A harag, amikor a múltban vagyunk, az aggódás, amikor a jövőben. Mivel egyik sem létezik, mind a két lelkiállapot csupán energiát von el az egyetlentől, ami valóságos, ez pedig a JELEN.

7. Teremts értéket!
"Ne azon iparkodj, hogy sikeres légy, sokkal inkább azon, hogy értékes!"
Hogy mi a siker mértéke? A köztudatban főként ismertséget, vagyont értenek ma ez alatt. Szerintem az a sikeres ember, aki élete során megéli, megvalósítja azt, amit szeretett volna. Ennek pedig koránt sincs sok köze az anyagi dolgokhoz. Az érték mindig valami megfoghatatlan, szinte már-már spirituális dolog. Gyerekeket, unokákat kapni az élettől óriási érték - mégis, pénzben kifejezhetetlen. Megtanulni valamit, vagy átadni egy tudást, szintén felbecsülhetetlen. És még sorolhatnánk. Ki amiről álmodik, abban lehet sikeres.

8. Ne élj megszokásból!
"Az őrültség definíciója: újra meg újra ugyanazt a dolgot tenni, és közben elvárni, hogy az eredmény megváltozzon."
Gyakran olyannyira a szokásaink irányítják az életünket, hogy észre sem vesszük, hogy valójában ez történik. Lehet ez egy adott reakció egy adott szituációra, amit mindig megismétlünk, de lehet egy rossz szokás, vagy egy olyan megközelítési mód, ami nem vált be. Ha nem vált be, ne ismételgesd! Próbálj ki valami mást! Ha nem tudsz jobbat, akkor próbálj ki valamit, bármit, ami eltérő attól, amit eddig csináltál! Ugyanis az eddigi módszerről már biztosan tudjuk, hogy nem működik, tehát bármi más ettől csak eltérő következményre vezethet. És ki tudja? Hátha az új megközelítés működni fog :)

9. A tudás a tapasztalatból származik.
"Az információ önmagában nem tudás. A tudást csakis a tapasztalat adhatja meg."
Örök probléma az oktatásunkban a száraz tények magoltatása, miközben a gyerek nem tanul meg gondolkodni, nem tanul meg következtetni, és egyáltalán, semmi kognitív képességét nem tanulja meg alkalmazni. Az, hogy az ecetsav oldja a kalciumot, önmagában nem jó semmire. De ha tudod, hogy egyéb híján ételecettel is lehet vízkövet oldani, az már bármikor hasznodra lehet!

10. Tanuld meg a szabályokat és legyél a legjobb!
"Tanuld meg alaposan a játék szabályait, azután pedig játssz jobban mindenkinél!"
Az újításokat és nagy eredményeket mindig valamiféle normaszegés eredményezi. Azonban ahhoz, hogy a normaszegésünk ne pusztító, hanem valóban értelmes és építő jellegű legyen, először is jól meg kell ismernünk ezt a normarendszert. Lázadni sem lehet úgy, ha az ember nem tudja egészen pontosan, hogy mi ellen lázad. Azonban, ha felmérjük és feltérképezzük alaposan a rendszert és a lehetőségeit, megvalósíthatóvá válik a lehetetlen.

Végezetül:
"Sose add fel, amit igazán szeretnél elérni! Valaki, akinek nagy álmai vannak, sokkal többre viheti, mint az, aki mindent tud!"
Az álmod az, ami hajt előre, az ad a szívednek energiát, hogy verjen (szó szerint és átvitt értelemben is). Amíg valakinek van célja, amit meg akar valósítani, és amiért dolgozik, addig van lendülete is az élethez! Minél hatalmasabb és átfogóbb a célod, minél több embert érint, minél több személynek kedvez, annál több energiával fogsz rendelkezni a megvalósításhoz!

Szeretettel: Helga



Az idézetek a mindsjournal cikkéből származnak. Az Einsteintől idézett mondatokat saját fordításomban közöltem.




Ha tetszett a cikk, és úgy érzed, másoknak is hasznára lehet, kérlek, oszd meg a bejegyzés alatt található gombok valamelyikével. Köszönöm!