Jól kell lenni

Idézet: Miyamoto Musashi,
Kép: freepik
A munkámban sokat beszélünk az önismeretről. Hiszen mind a boldogság, mind a jövő titka egy: ismerd meg önmagad! - gnothi seauton, ahogy a híres delphoi jósda felirata szólt. Ez minden probléma gyökere és minden megoldás kulcsa. Sok éve foglalkozom (többek között) tarot olvasással is. Az emberek a legritkább esetben hiszik el, hogy minden válasz bennük van, pedig így igaz. Hogy akkor mi szükség van a tanácsadókra? A tanácsadó (tréner, coach, lelki segítő és a többiek, bárhogy nevezzék is) olyan, mint a bába a születési folyamatban. Te fogsz megszületni, nem ő. A miértet is már apád és anyád elintézte. És valószínűleg a bébi világra fog jönni mindenképp, akkor is, ha nincs ott segítség. Sokan születnek így. Mégis, általában senki nem akar egyedül szülni. Vajon miért? Mert lényegesen megkönnyíti a folyamatot egy szakértő, de érzelmileg kívülálló segítsége.

A boldogság keresése tehát - az önismeret - egy út, amelyet ma kezdesz el, és életed végéig tart. Mindig van hova fejlődni, mindig van mit megismerni. Azt hiszed, mindent tudsz magadról? Akkor még nem dolgoztál a témán eleget. Önmagad szeretete ezt is jelenti, megismerni. Mert a teljes elfogadás, azaz a szeretet, csakis a megismerés útján érhető el. És amit szeretsz, azt egy életen át képes vagy elnézegetni, ezért is célszerű megtanulni magadat szeretni.

Kép: wallpaperswide
Önmagunk elfogadásának és szeretetének útjában állnak gyakorta a társadalmi elvárások. Azok a korlátozó hiedelmek, amelyeket kisgyerek korunk óta magunkra szedtünk. A szüleink, a rokonok és az óvónénik már idejekorán elkezdték betáplálni, hogy milyennek szeretnének látni táged. Ők persze úgy mondják: milyennek kellene lenned. A saját érdekedben, persze. Nem azért, mert nekik terhükre van, nincs kedvük, idejük vagy szaktudásuk foglalkozni az egyéniségeddel. Hanem azért, mert ha ilyen és ilyen vagy, nem leszel sikeres, nem fognak szeretni, és a többi, a kívánt részt pótold be. Félelmeket ültetnek beléd, hogy miért nem szabad olyannak lenni, amilyennek születtél, és elvárásokat, hogy milyennek kellene lenned. Ebből adódóan rengeteg frusztráció gyülemlik fel, de nem is ez a lényeg.
A lényeg - mint azt tőlem már megszokhattad - az ENERGIA! Minden létező érzelem, gondolat, bármiféle adottság vagy tehetség, amink van, az az Univerzumtól számunkra kiutalt üzemanyag, vagyis energia. Minden teremtésedet - és a teremtésbe mindent beleértek, bármilyen életterületet, hiszen a valóságunkat ebből a rendelkezésre álló energiából építjük fel. És akkor mondom a problémát: amikor nem ismered és nem aknázod ki megfelelően a tulajdonságaidat, az érzelmi világodat vagy bármit, akkor önmagadtól tagadod meg azt az energiát, amit az Univerzum a Te számodra tett félre. Ilyenkor aztán nem sikerülnek a dolgok, vagy csak ímmel-ámmal mennek. Jó a meló, dől a lé, de nincs egy normális párkapcsolat. Elfogadható, döcög-göcög, nem az igazi már, de hát nem is vágyhat az ember mindenből a legjobbra, nem igaz? Nem! A valódi, mély önismeret segítségével igenis összhangba tudsz önmagaddal kerülni, és képes leszel a számodra igazán megfelelő valóságot létrehozni. Vagy akár rájönni, hogy az, amit már létrehoztál, tényleg megfelel neked, és azért hoztad létre, csak a fejedben összegyűlt felesleges elvárások hitették el veled, hogy nem oké ez így. Igazából egy oldás elején még nem lehet tudni, melyik lesz a végeredmény, de egy bizonyos: jobban fogod érezni magad tőle!

Eredetileg arról akartam egy cikket írni, hogy mire jó a csakradinamika (lánykori nevén kronobiológia), de végülis, ha jobban belegondolok, éppen arról írtam. A csakradinamika egy végtelenül egyszerű módszer, amelynek a segítségével pillanatok alatt feltérképezhető az egyén születéskori, normális energetikája. És mindjárt kiderül, hogy Józsika nem lusta, hanem flegmatikus, és nehéz neki átállni egyik folyamatról a másikra. Vagy Pistike nem hiperaktív, hanem csak érzékeny kolerikus, azért nem tud a fenekén megülni öt másodpercig. Sára pedig nem kekec, csak gyakorlati gondolkodó, ezért különösen kritikus, és nem keresi ő a kákán a csomót, egyszerűen csak mindig megtalálja.
A csakradinamika végsősorban két dologra tanít meg minket. Az egyik, hogy el tudjuk magunkat és másokat fogadni, mert az energiatérkép adott, és azon nem lehet változtatni. A másik, hogy megtanuljuk a saját energetikánkat megfelelően kezelni. Hogy a flegmatikusságunk ne csapjon át lustaságba, hanem az előnyös oldalát, a kitartást erősítsük. Hogy a kolerikusságunk ne menjen mások idegeire, hanem használjuk fel az életünkben a rugalmasság tényezőt. A kritikai gondolkodásról nem is beszélve, ami megfelelően előadva - nem bírálva, hanem segítően, a hibák feltárásával - sokat lendíthet egy-egy csoportos projekten is akár. A cikk címe onnan jön, egy földangyal barátnőm mondta egyszer: Jól kell lenni, nem jónak kell lenni. A folyamatos megfelelési kényszerrel az ember sosem ér célt - akinek nem felelsz meg, nem is fogsz, viszont akinek megfelelnél, soha nem tud megismerni, ha mást mutatsz, mint ami valójában vagy.
Mindenki másmilyen, és okkal van ez. Így tudunk mindenféle kihívásra választ adni, így tudunk sokféle varázslatot és csodát alkotni. A lényeg, hogy fedezd fel azt a csodát, aki te vagy, és ezáltal el fogod tudni fogadni mások csodálatos lényét is. És kívánom neked, hogy legyél végre JÓL.

Szeretettel: Helga



Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások számára is hasznos, érdekes lehet, kérlek, hogy oszd meg a bejegyzés alatt található gombok valamelyikével! Köszönöm :)