A sötétség balkeze

Mi a világosság? A sötétség balkeze,
kép: pinterest

s a homály jobbkeze a fénynek.
A kettő egy: élet és halál -
két egymást ölelő szerelmes,
két egymásba kulcsolt kéz,
mint ahogy egy az út s a vég.

Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze





Mit is jelent az Egység? Hol a jó és a rossz helye a világban?
Hétköznapjainkban elhamarkodottan rámondjuk valamire, ez jó, ez rossz, ez szent, ez gonosz. Holott kétszer, vagy háromszor is megfontolhatnánk, mielőtt hozunk egy újabb, téves ítéletet.
Fontos szem előtt tartani, hogy a jó és a rossz, a fény és a sötét ellentéte csupán a poláris világ alkotta kényszerképzet. Fénytörés a prizmán, árnyjáték, semmi több.
A Valóság nézőpontjából semmi sem rossz. Voltaképpen abban a pillanatban, amikor valamit jónak ítélsz, ezzel megbélyegzed, és rákényszeríted a másik oldalát, hogy rossz legyen. Az orvos vonzza a pácienst, a pandúr elméje a rablót teremti meg. A két oldal egy, ugyanahhoz az érméhez tartozik. A poláris világban csak ellentétben létezhetnek a jelenségek. Valami egyben annak a valaminek az ellentéte is. Ha azt mondod, fekete, kizárod, hogy fehér. A megnevezéssel elmondod azt is, hogy mi nem. "Legyen", szólt az Úr, és a megnevezés által hozta létre a világot. Ez a teremtés képlete. A titok, a varázslat ennyi csupán: Legyen! És megengedem, hogy valóban legyen is.