"Sört loptam egy golfostól"

Van egy sorozat, A nevem Earl a címe. Amennyire tudom, nem nagyon népszerű, nem is tudom, melyik csatornán adták. Nekem megvan az összes rész, folyton újra meg újranézem. Műfaját tekintve azt mondanám, spirituális vígjáték. A főszereplő és a sorozat alkotója Jason Lee egy szakadt bűnözőt játszik, aki elhatározza, hogy jó útra tér. Mégpedig nem más miatt, mint az Univerzumot irányító láthatatlan erő, a Karma érdekében. A négy évad kalandjai arról szólnak, hogy Earl a lista alapján végig megy korábbi rossztettein, és igyekszik a lehetőségekhez képest helyrehozni azokat.

A "Sört loptam egy golfostól" az egyik ilyen tétel a listáján, egyben a sorozat egyik epizódjának címe. Earl és a testvére belógtak egy golfklubba, ahol az egyik golfos, amikor üt egy "birdie"-t (amikor egy ütésből beletalálnak a kívánt lyukba), meghívja az egész társaságot egy sörre. A srácok az ingyensör miatt csalásba kezdenek; mindig elviszik a golfos (akit egyébként az Agymenők Leonard-je játszik) labdáját, bele egyenesen a lyukba. Mindez addig folytatódik, amíg a környék lerobbant népe mind idejár potyázni, akkor többé már nem lesz ingyen sör, és Earl-ék sem mennek már a golfosnak "besegíteni".

Earl a lista rendbetétele során találkozik a golfozóval ismét, visz neki rengeteg sört, amit az örömmel elfogad. Na de, az autójában él a gyerek! Miért? - kérdezi Earl. Kisül, hogy a srác elhitte, hogy tud golfozni. Azt hitte, hogy istenadta tehetség. Erre ráment a kapcsolata, elvesztette a munkahelyét, sőt, még a barátnője a kiskutyájukat is menhelyre kényszerült adni. A főszereplő természetesen rendbetesz mindent. Kikönyörög a főnöknél és a barátnőnél is még egy esélyt a golfozó számára, és a kutyust is visszaszerzik a menhelyről. Mindezt egyébként valóban humoros csetlések-botlások közepette.

Miért mesélem el mindezt? Mert nagyon sokszor nem vagyunk, nem is lehetünk tisztában az apró tetteink hosszabb távú következményeivel. Egyszerűen van olyan távlat, amit nem láthatunk be. Ami az egyik számára egyszerű csíny talán, vagy a saját érdekében szükségesnek tűnő tett, esetleg "kegyes hazugság", az a másik életében egészen eltérő színben tűnhet fel. Elindíthat olyan lavinát, amely sokkal, de sokkal messzebbre vezet. És a Karma törvénye szerint az ilyen lavina előbb-utóbb ahhoz is visszatér, aki elindította.

Fotó: wallpaperswide